Thursday, April 13, 2006

EXPUNEREA LA AEROSOLII DE CLORURĂ DE SODIU

Gheorghe Vasile Moscaliuc*, C.Pascu**
*Spitalul Militar Clinic de Urgenţe Iaşi
** Tehno Bionic Buzău


Abstract:Expunerea pacienţilor cu afecţiuni acute ale căilor respiratorii superioare la aerosolii de clorură de sodiu fin micronizaţi (1-5µm), cu ajutorul inhalatorului SALIN cu mască. Cuvinte cheie: IACRS, clorura de sodiu, mucusul respirator

O serie de lucrări ştiinţifice publicate se referă la studii clinice asupra unor pacienţi cu suferinţe cronice ale căilor respiratorii şi care au fost expuşi la aparatul SALIN (4,5).
Reamintim că acesta realizează într-o încăpere obişnuită o atmosferă asemănătoare cu cea din sanatoriile saline (PRAID, TG.OCNA etc.).
Acelaşi colectiv de cercetători de la TEHNO BIONIC BUZĂU, conduşi de chimist C-TIN PASCU, a realizat un dispozitiv de administrare a cristalelor de NaCl fin micronizate (1-5µm) într-un debit crescut cu ajutorul măştii de inhalaţii. Rezervorul de NaCl, de forma unui cartuş filtrant este conectat pe de o parte la o pompă de aer, iar pe de altă parte la masca de inhalaţii ce se aplică pacientului, dispozitivul fiind denumit INHALATOR INDIVIDUAL SALIN cu masca.

MATERIAL ŞI METODĂ

Am folosit un număr de 6 inhalatoare individuale SALIN cu mască pentru adulţi şi 4 pentru copii, furnizate de TEHNO BIONIC BUZĂU.
Am selectat două loturi de pacienţi cu diagnosticul de infecţie acută a căilor respiratorii superioare (I.A.C.R.S.). Fiecare pacient a fost selectat astfel încât să nu sufere de vreo maladie cronică care să prevaleze asupra accidentului acut actual.
Primul lot, numit S, a fost compus din 45 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani, şi 15 copii între 1 an şi 16 ani. Al doilea lot, numit, non S, format din 32 de adulţi, cu vârste între 20 şi 42 de ani, şi 10 copii între 1,2 şi 15 ani.

Cele două loturi au beneficiat de un tratament standard, clasic al afecţiunii şi anume:
-OLINTH
-MOVALIS sau TILCOTIL sau NUROFEN
-VIT.”C”
-LORATADINA
-POLIDIN, ALGOCALMIN
-AEROSOLI cu FLUORORINIL
-CLOROCEF la nevoie
-bună şi corectă HIDRATARE

În plus faţă de lotul non S, lotul S a beneficiat de expunerea la aerosolii de NaCl generaţi de inhalatorul individual SALIN. Inhalaţiile s-au efectuat timp de 10 zile pentu fiecare pacient, în câte 3 reprize pe zi, fiecare cu o durată de 30 de minute.

Am urmărit o serie de manifestări clinice ale I.A.C.R.S. la cele două loturi şi felul în care acestea au evoluat pe durata tratamentului:

1. CEFALEEA
2. ASTENIA
3. OBSTRUCŢIA NAZALĂ
4. RINOREEA
5. FEBRA
6. TUSEA ŞI EXPECTORAŢIA

Studiul a fost efectuat în Clinica ORL a Spitalului Clinic Militar de Urgenţe Iaşi, în perioada aprilie-noiembrie 2004.

REZULTATE ŞI DISCUŢII

CEFALEEA ca simptom iniţial a fost prezentă la toate cazurile din ambele loturi. Sub tratament standard aceasta a fost amendată după 48 de ore la ambele loturi (Fig. 1).


ASTENIA, prezentă la toate cazurile studiate, a diminuat începând din a 3-a zi de tratament, dispărând după 3 zile în cazul lotului non S şi după 24 de ore la lotul S.


OBSTRUCŢIA NAZALĂ a fost semnificativ diminuată în lotul S, la 24 de ore după începerea tratamentului, în timp ce la lotul non S permeabilizarea foselor nazale a fost realizată după aproximativ 5 zile (Fig. 2).RINOREEA a suferit modificări calitative semnificative în lotul S, aceasta devenind rapid mucoasă şi sero-mucoasă, spre deosebire de non S. În lotul non S rinoreea muco-purulentă s-a menţinut mai mult timp, supunând bolnavul la efort chinuitor pentru eliminarea mucozităţilor nazale. La toţi copiii din lotul non S şi jumătate dintre adulţi am recurs la fluidifierea mucozităţilor nazale cu ajutorul soluţiilor saline.
FEBRA a fost decelată la 40% dintre pacienţii ambelor loturi şi a fost redusă după 24 de ore de la începerea tratamentului.
TUSEA ŞI EXPECTORAŢIA, ca şi în cazul rinoreei, a suferit modificări calitative, pozitive la lotul S. Aceasta a devenit umedă, productivă, ceva mai abundentă şi cu o consistenţă scăzută. Expectoraţia uşor de eliminat dă senzaţia de epurare a căilor respiratorii în care pătrunde o cantitate sporită de aer. Tipul de tuse chinuitoare s-a menţinut pe tot timpul tratamentului la lotul non S.
De remarcat că tusea seacă, superficială, fără referinţă bronho-pulmonară, a persistat încă 2-3 săptămâni la pacienţii din ambele loturi.

DISCUŢII ŞI CONCLUZII

Clorura de sodiu fin micronizată (1-5 µm) este uşor aspirată în căile aeriene superioare şi inferioare. La acest nivel se dizolvă în faza de sol a peliculei de mucus ce tapetează epiteliul respirator. De aici, prin efect osmotic local, apa din ţesutul interstiţial este atrasă către lumenul căilor respiratorii. În acest mod, edemul inflamator scade iar cantitatea de mucus creşte. Acesta devine mai fluid şi este mobilizat cu uşurinţă de către cilii vibratili ai celulelor epiteliale respiratorii, pentru a fi eliminat la nivelul faringelui şi apoi expectorat prin tuse.
Prin acest mecanism simplu NaCl are un efect benefic la nivelul căilor respiratorii, amendând o serie de simptome regăsite în afecţiunile acute ale aparatului respirator.
Administrarea de NaCl în debit crescut pe mască de inhalaţii se dovedeşte a fi un bun ajutor în tratamentul I.A.C.R.S.


BIBLIOGRAFIE


1. Dubreuil C., Vautel J.M., Traitement allopathique de la rhinite allergique, J.Fr.O.R.L., vol43, Suppl. Allergol. Clin., 1994, 46-48
2. Lund V., Rapport international de consensus sur le diagnostic et le traitement de la rhinite, Rev. Fr. Allergol., 1995, 35, Sup. Nr.2
3. Siniţchi Georgeta, Actualităţi în patologia alergologică, Ed. Dosoftei, Iaşi, 1995
4. Gheorghe Vasile Moscaliuc, C.Pascu, Aparatul SALIN – Un adjuvant important în tratamentul alergiilor căilor respiratorii superioare-studiu clinic, Rev. Med. Chir., Soc. Med.Nat. Iaşi, 2003, 107, 2, 331-336
5. Gheorghe Vasile Moscaliuc, Roxana Chiruţă, C.Pascu, Influenţa microclimatului realizat de aparatul SALIn asupra rinopatiei alergice-studiu clinic efectuat pe un lot de 36 de pacienţi, Rev. Med. Chir., Soc. Med.Nat. Iaşi, 2004, 108, 1, 299-302.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home