Thursday, April 13, 2006

Obtinerea aerosolilor salini uscati pentru medii terapeutice

Inhalatorul salin individual

-raport experimental preliminar-

prof. dr. ION SANDU* ,CONSTANTIN PASCU – chimist**, VASILE VICTORITA – inginer chimist**
* Universitatea „Al.I.Cuza Iasi
**S.C. TEHNO BIONIC S.R.L. Buzau

Lucrarea prezinta date experimentale privind concentratia si distributia granulometrica a aerosolilor salini masurati in salina Slanic Prahova, comparativ cu aerosolii salini uscati generati in inhalatoarele individuale produse dupa un procedeu propriu, brevetat, de catre firma Tehno Bionic Buzau.
Determinarile din salina Slanic Prahova, salina utilizata ca baza de tratament in afectiuni respiratorii, au implicat notarea parametrilor climatici (temperatura aerului, umiditatea relativa si diferenta de nivel fata de suprafata) , precum si determinari ale distributiei particulelor si a salinitatii totale a aerului.
Determinarile de distributie de particule au fost realizate cu ajutorul numaratorului de particule cu laser SIBATA GT 321 care determina numarul de particule intre 0,3 si 5 microni, pe intervalele 0.3-0.5, 0.5-1, 1-2, 2-5 si peste 5 microni, cu valori exprimate ca numar particule pe picior cubic.
Salinitatea totala a fost masurata printr-o metoda conductometrica diferentiala care face obiectul unui dosar de inventie propriu. Aerul salin este trecut prin niste barbotoare speciale, masurand modificarile de conductibilitate cu aparatul C833 produs de firma CONSORT Belgia.


Calcule salinitate - Slanic Prahova 27.05.05Temperatura 12,5 ° C, umiditate relativa 65 %, adancime 210 m

Salinitate din determinari conductometrice : 0,238 mg NaCl/ m cub aer

Valorile determinate de crestere a salinitatii solutiei din barbotoare au fost de 0.7 microSiemensi / 30 minute


Calcule salinitate - cartus 738 N 18.05.05

Salinitate din determinari conductometrice : 0,034 mg NaCl/ m cub aer

Valorile determinate de crestere a salinitatii solutiei din barbotoare au fost de 0.2 microSiemensi / 60 minute

Au fost exprimate la calculele de salinitate din determinari granulometrice doua valori, reprezentand cele doua modele estimate de forma a particulelor de aerosoli salini, respectiv forma sferica si forma cubica. Chiar daca forma de cristalizare a NaCl este cubica, microcristalele este cel mai probabil sa aiba forma sferica, fiind formate din structuri de cristale.

OBSERVATII

1- In cazul determinarilor la Slanic Prahova se observa o mare diferenta intre salinitatile determinate prin numarul de particule si masuratorile conductometrice ( 0,011 – 0,022 fata de 0,238 mg NaCl / m cub aer)
2- In cazul determinarilor pentru cartusul de inhalator, se poate observa o corelare buna intre valorile determinate prin cele doua metode 0.0382, la estimarea de forma sferica a particulelor, fata de 0.0340 prin conductometrie.
3- Valorile de salinitate prin determinari granulometrice sunt mai mari( x 3 ) la cartusele de inhalator fata de valorile obtinute in salina

Distributia masica pe dimensiuni granulometrice Slanic Prahova – serie 1 si cartus 738 N- serie 2
(volum in μ cubici – dimensiuni particule in μ )

1- Valorile de salinitate prin determinari conductometrice sunt mult mai mici (x 1/7) la inhalator fata de in salina
2- Din distributia granulometrica se poate observa ca in salina numarul de particule in zona 0.3-0.5 este mult mai mare ( x 24 )fata de aerosolii produsi de inhalator. La inhalator este mult mai mare ponderea particulelor peste 1 micron comparativ cu valorile din salina. Valorile sunt prezentate grafic in Diagrama 1

CONCLUZII

1- Corelarea buna salinitate-granulometrie la inhalator ne determina sa afirmam ca in salina Slanic Prahova este foarte probabil ca ponderea masica principala sa fie data de particle sub 0.3 microni care nu se pot determina cu numaratorul cu laser. Numarul foarte mare de particule in domeniul 0.3-0.5 microni este un argument suplimentar in favoarea acestei afirmatii.
2- Distributia granulometrica a aerosolilor salini este esential diferita intre salina Slanic Prahova si inhalatorul individual, prin mutarea ponderii de masa dinspre particulele sub 0,5 microni catre cele peste 1 micron
3- Distributia granulometrica majoritara peste 1 micron la inhalator poate fi considerata un avantaj pentru utilizarea in terapiile inhalatorii in care particulele sub 1 micron sunt foarte slab fixate de epiteliul respirator.
4- La inhalator, ponderea mult mai mare a particulelor peste 1 micron poate asigura un aport de aerosoli salini uscati cu efect terapeutic comparabil cu expunerea la aerul din sanatoriile saline.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home